Itsenäisyyspäivän ohjelma alkaa paikallisilla huomionosoituksilla ja jumalanpalveluksilla kussakin kunnassa / kaupungissa. Suuri Yhdessä-Tillsammans -juhla alkaa klo 15.00 Inkoon Aktia Areenalla.

Ilmainen linja-autokuljetus järjestetään juhlaan ja takaisin reiteille Bromarv–Tenhola–Tammisaari sekä Ansku–Fiskars–Pohja–Karjaa–Mustio–Inkoo. Lisätietoa aikatauluista ja ilmoittautumisesta annetaan myöhemmin. Juhla on suunniteltu niin, että linnan juhlia ehtii seuraamaan televisiosta.

Itsenäisyyspäivän juhla on avoin kaikille, tärkeintä on juhlia Yhdessä!

Esiintyjiä on paljon, melkein 200. Se on tietoinen valinta, jotta mahdollisimman moni voi osallistua 100-vuotisjuhlaan myös esiintyjänä. Olemme siksi päättäneet koota suuria ryhmiä ja yhdistyksiä esittämään teoksia, jotka ovat ajankohtaisia juhlavuonna Suomi 100.

Juhlapuheen pitää kirjailija Kjell Westö, joka on tällä hetkellä aktuelli kirjallaan Rikinkeltainen taivas. Kuntien tervehdykset esittävät Inkoon kunnanjohtaja Jarl Boström ja Raaseporin kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist.

Ohjelma heijastaa Suomea kautta aikojen ja alkaa muinaispohjoismaisella fanfaarilla, jonka esittää Karina Heerman Group.

Ohjelmassa esiintyy kaksi suurta orkesteria, Raasepori Sinfonietta Raaseporin kulttuuriopistosta, joht. Antti Soininen ja Dragsvikin perinnesoittokunta, joht. Helge Dahl. Dragsvikin perinnesoittokunta esiintyy yhdessä basso Heikki Oraman sekä Västra Nylands sång-och musikförbund -liiton juhlakuoron kanssa. Kuoroa johtaa Teddy Granroth.

Mukana on myös otteita näytelmistä Footloose Raaseporin kesäteatterista ja Tuntematon sotilas Harparskogin kesäteatterisatsauksesta. Näemme myös otteita Degerby-revyystä Sjutton så självständigt.

Länsi-Uusmaalaiset pelimannit ja kansantanhuajat esiintyvät yhdessä ja muita tansseja esittävät sekä Inkoon Disco & Show Dancers että Hurja Piruetti - Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto.

Juontajina toimivat Lilli Sukula-Lindblom ja Henrik Wickström. Juhla päättyy Maamme lauluun ja kahvitarjoiluun.

 

Taustaa juhlalle 6.12.2017

Juhlavuotta vietetään kunnissa eri tavoin. Länsi-Uudellamaalla on perinteisesti vietetty tiettyjä juhlavuosia yhteisesti. Hanko, Tammisaari, Pohja ja Inkoo päättivät kulttuurisektoreiden aloitteesta viettää yhteistä länsiuusmaalaista Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlaa. Konsepti osoittautui onnistuneeksi ja kunnat sopivat alueellisen itsenäisyysjuhlan järjestämisestä joka viides vuosi. Juhla järjestettiin ensi kerran Hangossa vuonna 1997.

Ensimmäisen yhteisen juhlan jälkeen on tapahtunut kuntaliitoksia ja yhteisjuhlinta on laantunut. Yksittäiset kunnat ovat aina itse päättäneet osallistumisesta yhteiseen tai omassa kunnassa järjestettävään juhlaan.

Isäntäkunta on tarjonnut käyttöön tilat, tekniikan ja tarjoilun.

Kunnat ovat vastanneet oman ohjelmansa kustannuksista ja yhteisestä (linja-auto)kuljetuksesta juhlapaikalle. Lisäksi kaikki kunnat ovat osallistuneet yhteisen ilmoittelun kustannuksiin. Isäntäkunta on vastannut tarjoilusta. Huomionosoitukset on järjestetty kunnissa normaaliin tapaan ennen juhlaa.

Like it? Share it!