Karjaan yhteiskoulun Jopo10-luokan tiloissa Karjaan keskustassa vieraanvaraisuus on valtti. Luokan kaupassa, Jopo-shopissa, voit käydä kahvilla yhdellä eurolla, ostaa oppilaiden kierrätysmateriaaleista valmistamia tuotteita ja pikkuleipiä tai muuten vaan viettää aikaa klo 9-14.30. Voit myös varata itsellesi rentoutushetken satuhuoneesta, jossa saat uppoutua rentouttavaan musiikkiin samalla kun luokan oppilaat ylläpitävät lapsiparkkia viereisessä huoneessa.
- Tämä on yrittäjyyskasvatusta ja samalla keräämme luokkaretkikassaa, kertoo opettaja Laura Meretniemi-Peltola.
Yhdessä Siv Gillbergin kanssa he ohjaavat oppilaita polulla aikuisuuteen.

Some on luonteva ympäristö nuorten toiminnalle. Tämän takia esim. kielenopetuksessa hyödynnetään Whatsappia englannin- tai ruotsinkielisten ääni- ja tekstiviestien jakamiseen. Kiinnostuksen herättäminen voi olla haastava mutta lopputulos palkitsee. On huikeaa saada ruotsinkielinen ääniviesti oppilaalta, joka ei muutoin uskalla puhua ruotsia.

- Nämä 15-17 vuotiaat nuoret saavat eri harjoitusten ja käytännön tilanteiden avulla vahvistusta itseluottamukseensa. Jokapäiväisessä toiminnassa korostetaan nuorten vahvuuksia (kuten alla olevassa kuvataulussa näkyy) ja muokataan oppiminen niiden mukaiseksi. Ihan oikea myynti- ja asiakaspalvelutyö shopin puolella ja työssäoppimispaikoissa on luonnollinen osa luokan toimintaa. Näin kasvatetaan valmiuksia erilaisten ihmisten kohtaamiseen ja harjoitellaan työelämässä tarvittavia taitoja.

Lahjakkuutta ilmassa

Luokassa nuoret toteuttavat itseään piirtämällä, tekemällä taide- ja koriste-esineitä tai leipomalla Jopo-shoppiin. Lahjakkuus näkyy mm. Satuhuoneen seinillä, joissa on oppilaiden maalaamia taideteoksia ja kaupan mielikuvituksellisessa sisustuksessa.
Jopo-shop toimii nollabudjetilla, joten lahjoituksia arvostetaan kovasti. Ideoita on paljon ja nyt asiakkaita toivotaan lisää.

Tule käymään Jopo-shopissa, Nils Grabbenkatu 5 (3 krs.) tai vinkkaa kaverillesi!
Kauppa on auki kouluvuoden aikana ja taukoilee kesäkuusta elokuun alkuun.

Lisätietoja saa myös Jopo-shopin Facebook-sivulla: Jopo Raasepori tai Instagramissa: jopo10.

Like it? Share it!