Raaseporinjoki-hankkeessa vähennetään merkittävästi Raaseporinjoen valuma-alueelta jokea pitkin Suomenlahteen päätyvää ravinnekuormitusta. Hankkeessa tuetaan alueen maanviljelijöitä vesienhoitotoimenpiteiden toteuttamisessa. Hanke edistää myös uusien ravinnekuormitusta vähentävien menetelmien käyttöönottoa hankealueella ja luo pohjan pidempiaikaiselle ”vesiystävälliselle” maataloudelle.
Hankkeella on vuonna 2021 viisi työpakettia:

Toimenpidesuunnitelma on työpakettien ja toimenpiteiden perusta. Toimenpidesuunnitelma valmistui syksyllä 2019. Lue lisää…
Vesienhallinta: Parannamme Raaseporinjoen pääuoman vesienhallintaa yhteistyössä Raaseporinjoen ojitusyhtiön kanssa. Ojitusyhtiö on jokivarren maanomistajien muodostama peruskuivatuksesta vastaava yhteisö. Yhteistyön tavoitteena on aikaansaada peruskuivatuksen kunnostussuunnitelma, joka tähtää ravinnekuormituksen vähenemiseen. Suunnitelman on määrä valmistua tammikuussa 2021. Näin ollen rakentamistyöt voidaan aloittaa olosuhteiden salliessa vuonna 2021. Lue lisää…
Vesienhoitorakenteet: Rakenamme vesienhoitorakenteita vähentääksemme tulvia joessa. Olemme hankkeen aikana rakentaneet joen siivuhaaroihin yhden putkipadon sekä useampia pohjapatoja. Näiden tehtävä on pidättää vettä suurien sateiden aikana ja näin ollen vähentää tulvia ja eroosiota. Vuoden 2021 suunnitelmissa on rakentaa kaksi kosteikkoa ja suunnitella uusia vesienhoitorakenteita.
Maanparannusaineet: Tuemme paikallisia viljelijöitä uusien ravinnekuormitusta vähentävien menetelmien käyttöönotossa. Tällaisia ovat mm. peltojen käsittely maanparannusaineilla, kuten kipsi, rakennekalkki ja puukuidut. Nämä aineet parantavat viljelysmaan mururakennetta, vähentävät eroosiota sekä fosforipäästöjä vesistöön. Selvitysten mukaan näiden aineiden avulla voidaan jopa puolittaa ravinnekuormitus. Olemme käsitelleet yli 200 hehtaaria peltomaata maanparannusaineilla ja jatkamme käsittelyitä vuoden 2021 aikana. Lue lisää…
Vesiystävällinen maanviljely: Tulemme vuoden 2021 aikana tukemaan ja neuvomaan muutamia projektialueella olevia pilottitiloja. Neuvonta sisältää tilakohtaista viljelymenetelmien ja lannoituksen optimointia, sekä viljelysuunnitelman, ravinnekuormituksen vähentämiseksi. Tarkoitus olisi jakaa tietoa ja luoda hyvä pohja vesiystävälliseen viljelyyn sekä tukea ja neuvoa useampia maanviljelijöitä jatkossa.
Seuranta: Seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta vedessä ja maaperässä. Vesinäytteitä otetaan kahdeksalla näytepaikalla joessa ja sen sivuhaaroissa, sekä Landbofjärdenin näytepaikalla. Näytteet otetaan vuosittain. Lisäksi joessa on kaksi jatkuvatoimista vedenlaatumittaria. Näiden avulla saamme kattavan kuvan joen vedenlaadusta ja ravinnekuormituksesta. Maaperän mikrobiologista laatua seurataan maanparannusaineiden levityksen yhteydessä. Lue lisää…
Lisäksi osallistumme mm. ajankohtaisten tapahtumien järjestämiseen yhteistyössä Länsi-Uudenmaan maatalouden vesienhoitohankkeiden kanssa. Tulemme jatkossakin tekemään yhteistyötä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n Hiidenveden kunnostus– ja Siuntionjoki 2030-hankkeiden, Valuta-hankkeen, Pro Agrian Elina-hankkeen sekä Baltic Sea Action Groupin Carbon Action Svenskfinland-hankeen, sekä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa.
Raaseporinjokihanke alkoi 1.7.2018 ja on saanut lisärahoitusta 31.12.2021 saakka. Hanketta vetää Raaseporin ympäristötoimisto. Hanke on osa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Uudenmaan ELY-keskus rahoittaa hanketta 1.9.2020-31.12.2021, 163 800 eurolla. Ohjelman toimilla vähennetään esimerkiksi maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin ja tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila
Hankkeen ohjausryhmä koostuu paikallisten organisaatioiden ja viranomaisten edustajista: Johan Sundberg, puheenjohtaja, Uudenmaan ELY-keskus; Sara Vaskio, sihteeri, hankkeen projektipäällikkö; Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus; Fredrik Bäcklund, Snappertuna hembygdsförening; Torbjörn Nyberg, Raseborgsåns dikningsbolag; Bengt Nyman ja Stefan Holmberg, SLC Raseborgs lokalavdelning; Hans-Erik Nyman, Metsähallitus; Mårten Engberg, Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto; Aapo Ahola, Raaseporin ympäristötoimisto ja Johanna Wasström, Raaseporin ympäristö- ja rakennuslautakunta.
Yhteystiedot:
Projektipäällikkö Sara Vaskio, 019-289 2270, etunimi.sukunimi@raasepori.fi
Raaseporinjoki-hankkeen ensimmäinen osa sai ympäristöministeriöltä 300 000 euroa rahoitusta vuosina 2018-2020. Hanke toteutti osaltaan Suomen vesienhoidon ja merenhoidon toimenpideohjelmia, joissa esitettiin toimet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Lisäksi hanke toteutti hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön-kärkihanketta. Lue lisää Raaseporinjoki-hankkeen toimenpiteistä hankkeen loppuraportista.