Tartunta-aalto jatkaa kulkuaan. Kahdessa viikossa (3.1. –16.3.22) alueellamme on todettu 558 uutta tapausta, ilmaantuvuus on siis 2029/100 000/14 päivää, joka on vielä korkeampi lukema, kuin mitä viimeksi raportoitiin. Positiivisten testien osuus kaikista tehdyistä testeistä on myöskin korkea, 32 % viimeisen kahden viikon jaksolla. Uudellamaalla sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on samalla tasolla, kuin viikko sitten.
– Sairaalahoitoa tarvitsevat, vakavan infektion sairastaneet potilaat saattavat olla pitkään toipilaina. Niin kutsuttua long covidia, jossa oireet kestävät yli kolme kuukautta, näemme vain muutamia tapauksia avohoidon potilaiden joukossa, mutta aika näyttää, kuinka hyvin ihmiset toipuvat. Rokotukset pienentävät myös long covid -riskiä, kertoo johtava lääkäri Tove Wide.
Nyt voimassa ovat myös uudet ohjeet, miten tulee toimia, jos altistuu tai saa koronaan sopivia oireita. Kontaktien välttämisessä suurin vastuu on nyt asukkailla itsellään, ja työnantajien vastuulla on etätyön tai poissaolopäivien mahdollistaminen. Tartunnanjäljitys keskittyy riskiryhmään kuuluviin, asumisyksiköihin ja vuodeosastolle sekä henkilöihin, jotka asuvat tartunnan saaneen kanssa samassa taloudessa.
– Kun lähes prosentti väestöstä saa viikoittain positiivisen testituloksen, tartuntoja ei voi enää estää tartunnanjäljityksellä. Nyt henkilöstöä tarvitaan rokotuksiin ja valmiuteen siltä varalta, että sairaanhoidon sänkypaikkojen tarve kasvaa. Tämän lisäksi perusterveydenhuollossa on paljon muita tehtäviä, joita ei voi laiminlyödä, Wide sanoo ja jatkaa:
– Äkilliset muutokset ohjeissa luovat paljon epätietoisuutta sekä asukkaiden että henkilökunnan parissa. Haluaisimme tietää, missä virus liikkuu ja kuinka meidän tulee sitä varoa. Niin kauan, kuin virukset ovat näkymättömiä ja tartuntojen leviäminen nopeaa, ei ole muuta vastausta, kuin että kaikki kontaktit lisäävät tartunnan riskiä. Jos tapaamme muita ihmisiä ja liikumme yhteisössä, ei riskeiltä voi välttyä. Saatamme tietää, missä virus oli toissa päivänä, mutta emme, missä se liikkuu tänään tai huomenna. Rokotusten takia vakavan sairauden riski on kuitenkin pieni.
Koronarokotukset
- Ajanvaraus kolmanteen rokotukseen on avoinna kaikille 18 vuotta täyttäneille.
- Kaupunki tarjoaa myös 5–11-vuotiaille lapsille rokotusta.
Varaa aikasi joko koronarokotusaika.fi-palvelusta tai puhelimitse 019 289 3141. Samojen kanavien kautta voit varata ajan myös ensimmäiseen tai toiseen rokotukseen!
Lue myös
Tietoa iäkkäiden neljännestä rokoteannoksesta
13.05.2022
Neljättä koronarokotusannosta tarjotaan nyt niille iäkkäille (yli 65-vuotiaille), jotka saavat omaishoitoaovat kotihoidon asiakkaita taijotka tarvitsevat toisen henkilön apua arjessa selviytymiseen terveytensä ja/tai toimintakykynsä takia. Muutos perustuu…
Koronatilanne Raaseporissa – viikkokatsaus 12.4.2022
12.04.2022
Kahden edellisen viikon aikana Raaseporissa on todettu PCR-testeissä 751 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuus on 2755/100 000/14 päivää. Näissä luvuissa ainoastaan laboratoriovahvistetut PCR-testit, lukuja nostavat kotitestit ja ei-testatut tapaukset. – Positiivisten testien…
Koronatilanne Raaseporissa – viikkokatsaus 5.4.2022
05.04.2022
Kahden edellisen viikon aikana Raaseporissa on todettu PCR-testeissä 808 uutta koronatartuntaa. Ilmaantuvuus on 2938/100 000/14 päivää (21.3.-3.4.2022). Näissä luvuissa ainoastaan laboratoriovahvistetut PCR-testit, lukuja nostavat kotitestit ja ei-testatut tapaukset. – Yhteiskunnassa…