Instrumentti- ja lauluopinnot
Jokaisella oppilaalla on pääaine (jokin soitin tai laulu). Hän saa viikoittaisen oppitunnin, jonka pituus vaihtelee 30 ja 75 min välillä riippuen opintojen vaiheesta. Säännöllinen kotiharjoittelu opettajan ohjeiden mukaisesti kuuluu opintoihin ja on hyvin tärkeää opintojen edistymisen kannalta. Ilman vanhempien tukea ja kannustusta vain harva oppilas jaksaa harjoitella ja käydä tunneilla kyllin säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.
Yksilöopetuksen ohessa opistossa on myös mahdollisuus Suzuki-opetukseen. Vuosittain perustetaan myös soitinkaruselliryhmiä. Soitinkarusellissa on mahdollisuus kokeilla useita soittimia ja kokeilujaksojen päätyttyä on mahdollista aloittaa perusopinnot musiikkiopistossa.
Ikioma kunnollinen soitin on tärkeä. Soitinkauppaan ei kuitenkaan kannata mennä omin päin. Opettajat auttavat yleensä soitinhankinnoissa. Joskus käytettyjä soittimia voi saada edullisesti vanhemmilta oppilailta. Jousisoittimia ja puhaltimia voi myös vuokrata opistolta kunnes ehtii hankkia omansa. Lainasoittimen vuokra on tällä hetkellä 45 €/lukukausi. Pianisteilla täytyy alusta pitäen olla hyväkuntoinen harjoitussoitin kotona.
PUUPUHALTIMET
T=Tammisaari; K=Karjaa; H=Hanko; I=Inkoo
Nokkahuilu (T/K)
Huilu (T/H)
Oboe (K)
Klarinetti (T/K/H)
Saksofoni (T/K/H)
Fagotti (K)
Täysikokoinen fagotti on 1,35m pitkä (sisäporauksen pituus 2,5m), mutta siitä on olemassa myös pienempiä oppilaskokoja, joten soittoharrastuksen voi aloittaa jo 7-vuotiaana.
Fagotin suukappaletta sanotaan rööriksi. Rööri koostuu kahdesta yhteen punotusta jättiruokolehdykästä. Rööriin puhallettu ilma saa lehdykät värisemään ja tuottaa fagotille ominaisen soinnin. Alarekisterissään fagotti on tumma, voimakas ja pehmeä, ylärekisterissään hiukan hiljaisempi ja kiinteämpi
Fagotti on orkesterisoitin, joten muiden kanssa yhdessä musisoiminen on olennainen osa soittoharrastusta (ja sitä paitsi todella hauskaa!).
VASKIPUHALTIMET
Käyrätorvi (K/H)
Trumpetti (T/K/H)
on äänialaltaan korkein vaskipuhallin. Ääni muodostuu kun puhalletaan ilmaa yhteenpuristettujen huulien läpi kuppimaiseen suukappaleeseen, jolloin huulet alkavat värähdellä. Kolmen venttiilin avulla on mahdollista saada haluttu säveltaso. Trumpetti on suosittu soitin kaikenlaisissa kokonpanoissa: sinfonia- ja puhallinorkestereissa, jazz- / popyhtyeissä sekä kamarimusiikissa. Trumpetinsoiton voi aloittaa 9 – 10 vuotiaana, mutta lyhyemmäksi rakennetulla kornetilla on aloittaminen mahdollista vaikka kuusivuotiaana. Toki trumpetti, kuten kaikki vaskipuhaltimet, sopii myös aikuisen aloitussoittimeksi.
Pasuuna (T/K/H)
eroaa muista vaskipuhaltimista sillä, että siinä ei ole venttiilejä, vaan äänen korkeutta säädetään luistin eli sliden avulla. Tästä tulee kansanomaisempi nimitys vetopasuuna. Pasuunan ääniala on oktaavia matalampi kuin trumpetin, mutta niin ylä- kuin alaäänienkin ulottuvuus (rekisteri) on paljon kiinni soittajan taidoista. Ääni tuotetaan vastaavalla tavalla kuin trumpetissa, mutta suukappale on jonkin verran suurempi. Pasuunaa käytetään kaikenlaisessa musiikissa: klassisesta rytmimusiikkiin, sekä renessansista aikamme musiikkiin. Pasuunansoiton voi aloittaa heti kun käsi ylettyy riittävän moneen vetoon; yleensä 9 – 10 vuotiaana.
Baritoni ja tenoritorvi (T/K/H)
– toiselta nimeltään eufonium – on tuuban kaltainen soitin, mutta jonkin verran pienempi. Baritonissa on yleensä neljä venttiiliä, ja ääniala sekä suukappale ovat pasuunan kanssa vastaavia. Baritonin ääni on kuitenkin pehmeämpi ja pyöreämpi kuin pasuunassa johtuen soittimen nopeammin laajenevista putkista. Baritonia kuulee harvemmin sinfoniaorkesterissa, mutta puhallinorkesterissa ja brittiläisessä brass bändissä baritoni on hyvin suosittu soitin, jolle kirjoitetaan paljon sooloja. Baritoninsoiton voi aloittaa 9 – 10 vuotiaana, mutta hieman pienemmän ja kevyemmän tenoritorven kanssa voi hyvin aloittaa jo seitsemänvuotiaana.
Tuuba (T/K/H)
on matalin ja suurikokoisin vaskipuhallin. Venttiilejä siinä voi olla 3 – 6, ja ääni muodostetaan vastaavalla tavalla kuin muissakin vaskipuhaltimissa: yhteen asetettujen huulien läpi puhalletaan ilmaa, jolloin huulet alkavat värähdellä kuppimaisessa suukappaleessa. Tuuban ääni on pyöreä ja pehmeä, kuten eufoniumissakin, mutta kovaa soitettaessa se voi olla hyvinkin läpitunkeva. Tuuban pääasiallinen rooli on ollut puhallinorkestereiden ja brass bandien bassolinjojen ylläpitäjä, mutta viimeisen sadan vuoden aikana tuuba on vakiintunut myös sinfoniaorkesteriin. Tuubia, kuten muitakin vaskipuhaltimia, on useita eri kokoisia ja vireisiä; oppilaiden kanssa aloitetaan yleensä hieman pienemmällä Es-vireisellä soittimella. Sopiva aloitusikä n. 10v., mutta myös aikuisiällä aloittaminen on mahdollista.
JOUSISOITTIMET
Viulu (T/K/H/I)
Alttoviulu (T/K/H/I)
Alttoviulun ääni on samettinen ja matalampi kuin viulun ääni. Kooltaan se on suurempi kuin viulu ja sitä pidetään olkapäällä kuin viulua. Alttoviulun voi aloittaa ensimmäisenä soittimena tai siihen voi helposti siirtyä viulusta myöhemmin.
Sello (T/K/H)
Kontrabasso (K)
KOSKETINSOITTIMET
Piano (T/K/H/I)
Piano on kosketinsoitin, jossa ns. vasarat lyövät kieliin. Pianoa voi soittaa yksin tai ryhmässä ja sillä voi säestää muita soittimia. Sillä voi soittaa sekä kevyttä että klassista musiikkia. Pianonsoiton voi aloittaa jo ennen kouluikää.
Urut (H)
Urkujen soiton voi aloittaa noin 7- vuotiaana. Usein urut ovat soitin, johon siirrytään pianonsoiton parista, mutta urut voi valita myös ensimmäiseksi soittimeksi. Vaikka soitin herättää usein mielikuvan kirkkomusiikista, voi urkuja kuulla myös useissa merkittävissä konserttisaleissa. Urkujen ääni on laaja ja värikäs. Sen avulla voidaankin ilmaista ihmisen koko tunneskaalaa. Varmasti juuri siksi niin monet ihastuvatkin tähän klassiseen kosketinsoittimeen.
Harmonikka (T/K/H)
Harmonikansoiton sopiva aloitusikä on 7-vuotiaasta lähtien. Soitinta vaihdetaan suurempaan soittajan kasvaessa. Harmonikalla soitetaan musiikkia laidasta laitaan! Tämä erittäin monipuolinen soitin taipuu niin lastenlauluihin, kansanmusiikkiin, pop/jazziin kuin klassiseen ja nykyaikaiseen taidemusiikkiinkin. Soittaessa harmonikka lepää soittajan sylissä. Pienemmille lapsille se on kuitenkin melko painava kannettava; niinpä kuljetusapu perheeltä on tärkeää.
KIELISOITTIMET
Harppu (K)
Kitara (T/K/H/I)
LYÖMÄSOITTIMET (T/K)
KLASSINEN LAULU (T/K/H/I)
Laulunopiskelijaksi voi hakeutua noin 13-14-vuotiaana. Opinnot voi aloittaa myös aikuisiässä. Yksityistunneilla perehdytään lauluun instrumenttina äänenmuodostusharjoituksilla sekä tutustutaan länsimaalaisen laulutaiteen eri aikakausiin ja tyylisuuntiin. Opetukseen liittyy myös luentoja ja ensemble-työskentelyä. Yhteistunneilla keskitytään musiikin tulkinnalliseen puoleen sekä harjoitellaan esiintymistä.
Muusikon perusvalmiudet
RYTMIIKKA
Ääni liikkuu ja liike soi. Rytmiikkatunneilla kehitetään monipuolisesti muusikon yhteisöllistä rytmitajua liikkuen, soittaen, tarinoiden ja improvisoiden. Rytmiikka sopii kaikille kouluikäisille. 7-9 vuotiaille se on mainio silta muskarin ja musiikin perusteiden opintojen välillä, mutta opetusta järjestetään myös vanhemmille oppilaille. Rytmiikkaan osallistuminen on vapaaehtoista ja se kuuluukin valinnaisiin opintoihin.
MUSIIKIN PERUSTEET
Musiikin perusopinnoissa oppilas pääsee opiskelemaan musisoinnissa tarvittavia taitoja ja tietoja myös MuPe -ryhmissä (musiikin perusteet). MuPe -opetus etenee rinnakkain instrumenttiopintojen kanssa n. 10-vuotiaasta alkaen. Oppilas saa MuPe -opetusta 45-90 minuuttia viikossa.
Musiikin syventävissä opinnoissa muusikon perusvalmiudet ovat yhä osana opintoja. Oppilas kehittää edelleen perustasolla hankkimaansa osaamista. Mikäli oppilas suunnittelee aloittavansa musiikin ammattiopinnot, on hyvä opiskella laajalti MuPe -aineita.
MUSIIKKITEKNOLOGIAN PERUSTEET
Musiikkiteknologian perusteiden kurssilla tutustutaan musiikin tekemiseen tietokoneen avulla sekä opetellaan äänentoiston perusteita. Aluksi harjoitellaan omien trackien ja biisien tekemistä tablettitietokoneella ja sen jälkeen siirrytään käyttämään oikeaa DAW-ohjelmistoa. Tarvittaessa käytetään myös muita sähköisiä soittimia ja opetellaan digitaalisen ja akustisen äänen yhdistämistä.
Erilaiset mikrofonit tulevat tutuiksi samalla kun harjoitellaan äänittämistä, ja valmiiden äänitysten miksaus ja jälkikäsittely (post production) kuuluvat myös kurssin sisältöön. Tavoitteena on että musiikkiteknologian opinnoilla tuetaan hyvän musiikkisuhteen kehittymistä myös digitaalisessa ympäristössä. Kurssi on vapaavalintainen, mutta voidaan lukea hyväksi syventävissä opinnoissa.
Yhteismusisointi – Orkesterit
Yhdessä soittaminen on innostavaa ja se pyritäänkin aloittamaan niin varhain kuin mahdollista. Yhdessä soittamisen on tarkoitus jatkua koko opintojen ajan. Orkesterisoittimien soittajille luonnollinen tapa yhteismusisointiin on orkesteri. Ennen orkestereita monet pääsevät soittamaan oman soittimensa pienryhmissä, missä on helpompi opetella yhteissoiton alkeita.
Musiikkiopistomme orkesterit harjoittelevat seuraavasti:
Tammisaaren Minipuhaltajat
johtaja Pekka Lyytinen
tiistaisin klo 16.45-17.30
Puhallinorkesteri / Tammisaari
johtaja Pekka Lyytinen
tiistaisin klo 17.45-18.45
Tammisaaren jouset
johtaja Frida Backman
maanantaisin klo 16.30-17.45
Karjaan orkesteri
johtaja Päivi Anisimova
torstaisin klo 19.00-20.00
Karjaan minipuhaltajat johtaja Pekka Lyytinen perjantaisin klo 16.45-17.30
Hangon minipuhaltajat
johtaja Pekka Lyytinen
torstaisin klo 16.45-17.30
Puhallinorkesteri / Hanko
johtaja Pekka Lyytinen
torstaisin klo 17.45-18.45
Raseborg Sinfonietta
johtaja Antti Soininen
periodeittain torstaisin ja lauantaisin
Kuorot
Kuorolaulu on hieno ja luonnollinen tapa musisoida. Kuorossa opitaan äänenmuodostusta ja toisten huomioon ottamista. Kuorolaulu on yhteistyötä!
Musiikkiopistossa on kuorotoimintaa Tammisaaressa. Kuoroja on kolme, joihin laulajat valitaan ikänsä perusteella.
Kuoroon voi ilmoittautua myös kesken lukukauden.
Ilmoittautuminen kuoroihin http://raseborg.eepos.fi
tai 019 289 2748, jos olet jo opiston soitinoppilas.
Tammisaaressa:
Barnkören Primo / Tammisaari (alakoulun 1.-3.-luokkalaisille)
johtaja Monica Henriksson
Harjoitukset keskiviikkoisin 14.00 – 15.00
Barnkören Secondo / Tammisaari (4.-6.-luokkalaisille)
johtaja Monica Henriksson
Harjoitukset keskiviikkoisin klo 15.00 – 16.15
Ekenäs ungdomskör / Tammisaari
johtaja Monica Henriksson
Harjoitukset keskiviikkoisin klo 17.00-18.30
Boys Voice (Tammisaaren poikakuoro) johtaja Monica Henriksson Harjoitukset tiistaisin klo 13.30-14.30