FYYSINEN JA PSYYKKINEN TURVALLISUUS
– Jokainen lapsi on arvokas omana itsenään ja ryhmän jäsenenä. Näemme päiväkodissamme värikkään joukon lapsia omine tarpeineen, taitoineen ja haasteineen. Lasten näkemykset ja kiinnostuksen kohteet ohjaavat toiminnan suunnittelua ja toteutusta. Lapset osallistuvat myös toiminnan arviointiin. Tärkeää on ryhmässä koettu oppimisen ilo ja tunne ryhmään kuulumisesta.
– lapset ja aikuiset saavat olla erilaisia. Harjoittelemme ryhmässä toimimisen taitoja ja erilaisuuden näkemistä ryhmän rikkautena. Henkilökunnan vastuulla on, että lapsilla on kavereitakaan turvallinen olo ryhmän jäsenenä. Olemme aikuisina läsnä tilanteissa päivän aikana ja selvitämme lasten kanssa mahdollisia erimielisyyksiä opettaen samalla lapsia toimimaan yhdessä.
– Ajatuksenamme on, että hyvä ja kiireetön perushoito luo pohjan turvallisuuden tunteen kehittymiselle.
– Toiminnassamme suosimme pienryhmiä lapsen yksilöllisten tarpeiden huomioimiseksi.
– Päiväkodilla on oma turvallisuussuunnitelma, johon olemme tutustuneet.
LEIKKI
– Huolehdimme, että jokainen lapsi pääsee mukaan leikkeihin. Myös lapset haluavat välillä rauhoittua yksin omaan leikkiinsä ja tähän järjestämme mahdollisuuden. Lapset osallistuvat leikkitilojen suunnitteluun.
– Leikille varataan aina aikaa päivän toiminnassa.
– Päiväkodin tiloja ja välineitä käytetään luovasti leikin mahdollistamiseen.
– Huolehdimme leikkimateriaalin monipuolisuudesta ja ikätasolle soveltuvuudesta.
– Tuemme pitkäkestoisen leikin jatkumista ja luomme hyväksyvää ilmapiiriä leikin onnistumiselle. Kieltoja käytämme ehkäisemään vaaratilanteita huomioiden lasten yksilölliset taidot ja haasteet. Havainnoimme lasten leikkiä.
YHTEISÖLLISYYS
– Päiväkodin ryhmät tekevät keskenään yhteistyötä.
– Suomenkieliset ryhmät järjestävät retket ja tapahtumat yhdessä. Ruotsinkielinen ryhmä toimii koululla omissa tiloissaan, jossa myös järjestetään ryhmän omat tapahtumat. Kaikki ryhmät tekevät yhteistyötä toimintakauden aikana.
– Lapsilla on päiväkodin tiloissa mahdollisuus päästä toiseen ryhmään leikkimään. Suomenkieliset viisivuotiaat lapset vierailevat esikoulussa toimintakauden aikana. Esikoululaiset ulkoilevat päivittäin vaihtelevasti päiväkodin ja koulun pihoilla.
– Yhteistyö helpottaa lasten siirtymistä ryhmästä toiseen. Ruotsinkieliset lapset toimivat samassa ryhmässä esikouluun asti.
– Suunnittelemme lapsen päivähoidon aloittamisen yhdessä vanhempien kanssa, jotta päivähoidon aloitus tapahtuisi lapsen persoonan huomioiden mahdollisimman pehmeästi.
– Lapsen haku- ja tuomistilanteet ovat tärkeä osa vanhempien kanssa tehtävää kasvatusyhteistyötä. Näissä tilanteissa kuulemme vanhempia ja annamme palautetta lapsen päivän kulusta.
– Vanhempien kanssa laadimme lapsesta henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman, johon kirjataan perheen ja päivähoidon yhteistä kasvatustyötä tukevat toimintatavat sekä tärkeitä tietoja lapsesta.