Tilanne Ukrainassa herättää huolta ja sekä kaupungille että pelastuslaitokselle on tullut viime päivinä runsaasti tiedusteluja väestönsuojiin liittyen.
Suomeen ei kohdistu nyt mitään sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottoa. Koska kiinnostusta väestösuoja-asioihin on kuitenkin herännyt, on pelastuslaitos koostanut tietopaketin useimmin kysytyistä kysymyksistä.
Lisätietoa pelastuslaitoksen sivuilta tästä.
Klikkaa tästä, niin pääset suoraan pelastuslaitoksen tietopakettiin!
Missä on yleinen väestönsuoja?
Länsi-Uudenmaan alueella ei ole yleisiä väestönsuojia. Jos omaa väestönsuojapaikkaa ei ole, ensisijainen toimenpide on sisälle suojautuminen. Viranomaiset antavat tilanteessa väestölle ohjeet miten toimia. Väestön suojelemiseksi viranomaiset voivat myös evakuoida eli siirtää väestöä pois vaaraalueelta. Viranomaiset ilmoittavat, jos alue pitää evakuoida.
Missä väestönsuojani on?
Väestönsuoja löytyy useimmiten isompien taloyhtiöiden tai työpaikkojen yhteydestä ja ne ovat näiden kiinteistöjen asukkaiden tai työntekijöiden käytössä. Väestönsuojapaikkoja on myös julkisten tilojen yhteydessä, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, joissa ne on tarkoitettu kiinteistön käyttäjien tarpeisiin.
Yleensä väestönsuojat sijaitsevat kellarikerroksessa, maantasolla tai ne ovat osa erillisiä rakennuksia esimerkiksi ulkovarastojen yhteydessä.
Väestönsuojat on merkitty kansainvälisellä merkillä, joka on sininen kolmio oranssilla pohjalla. Pienemmissä taloyhtiöissä tai omakotitaloissa ei väestönsuojaa yleensä ole. Tällöin ensisijainen toimenpide on sisälle suojautuminen tai tilapäisen suojan rakentaminen.
Minulla ei ole tietoa omasta väestönsuojasta, mistä löydän tiedon?
On mahdollista, että taloyhtiöllä/kiinteistöllä ei ole väestönsuojaa eikä nimettyjä väestönsuojapaikkoja muissa kiinteistöissä. On myös tilanteita, joissa useammalla kiinteistöllä on yhteinen väestönsuoja. Jos asia on epäselvä, tieto väestönsuojasta tai -paikoista löytyy varmimmin kiinteistön pelastussuunnitelmasta tai rakennuslupadokumenteista.
Lisää vastauksia kysymyksiin väestönsuojista löytyy pelastuslaitoksen materiaalista, ks. linkki yllä.
Lue myös
Raasepori-mitali Comitatus Raseburgensis Sigillum jaettiin Ragnar Lundqvistille
22.06.2022
Raaseporin kaupungin kunniamerkkitoimikunta on päättänyt jakaa niin kutsutun Raasepori-mitalin, “Comitatus Raseburgensis Sigillum” kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvistille seuraavin perusteluin: ”Kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist jää eläkkeelle tänä vuonna.Lundqvist on viiden vuoden aikana tehnyt…
Hallintoyksiköt suljettuna kesän aikana 27.6.-29.7.2022
15.06.2022
Kaupungin hallintoyksiköiden toiminta on rajoitettu lomakauden aikana 27.6 – 29.7.2022. Kesätauko ei koske puhelinvaihdetta, tarpeellista asiakaspalvelua kuten liikelaitoksen palveluja tai matkailuinfoa. Rakennusvalvonta on suljettuna viikot 28 ja 29, viikoilla 27…
Raaseporin kaupunki myy omakotitontteja Pinjaisen ja Mustion alueilta
09.06.2022
10 omakotitonttia Espinginkujan varrella (Pinjainen).Tonttien pinta-alat ovat 1 052 – 1 387 m² ja hinnat 21 040 – 27 740 € (20 €/m²). Kartta, Espinginkuja, PinjainenLadda ner…