Yhteistyössä lohikalat takaisin Karjaanjokeen

Mustionjoen kahden alimman kalateiden rakentaminen on käynnistymässä. Åminneforsin ja Billnäsin kalatiet saivat Raaseporin kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta rakennusluvat 2.11.2017 ja maanantaina 6.11. Raaseporin kaupunginhallitus hyväksyi kalateiden urakkakilpailutuksen käynnistämisen. Tavoitteena on aloittaa kahden alimman kalatien rakentaminen keväällä 2018.

Rakennuttajana toimii Raaseporin kaupunki, pääsuunnittelija on Insinööritoimisto Ponvia Oy. Kalateiden toimivuus- ja alasvaellussuunnittelusta vastaa Kala- ja vesitutkimus Oy.

Raaseporin kaupunki ja Freshabit LIFE IP Karjaanjoki -hankkeen ja Lohikalat Karjaanjoelle – Vesistövision 2021 ohjausryhmä on tehnyt työtä hankkeen edistämiseksi. Aluehallinnon luvat rakentamiseen saatiin jo vuoden 2017 keväällä. Alasvaellukseen liittyviä tarkentavia tutkimuksia tehtiin vielä keväällä ja kesällä 2017 ja näiden tulosten johdosta alasvaellukseen liittyviä ratkaisuja on voitu suunnitteluvaiheessa kehittää. Rahoitusta kalateiden rakentamiseen on tähän mennessä kerätty noin 2.3 miljoonaa euroa. Merkittävä rahoitus eli 800.000 euroa saatiin valtion kärkihankerahoituksena.

Yhteistyössä kohti tavoitteita

Alueen kuntien ja LUVYn edustajien lisäksi Freshabit-hankkeen ja vesistövision yhteisessä ohjausryhmässä ovat edustettuina Koskienergia Oy, Jyväskylän yliopisto, Freshabit-hankekumppanit Metsähallitus, Luonnonvarakeskus ja Ekoenergia-merkki sekä asiantuntijakumppanina Uudenmaan ELY-keskus ja rahoittajana Sappi Kirkniemi. Ohjausryhmän tehtävänä on ohjata ja valvoa Freshabitin ja vision toteuttamiseksi tarvittavia toimenpiteitä ja päättää vision toimenpiteitä varten haettavasta ulkopuolisesta rahoituksesta.

Vesistövisiossa 2016–2021 on määritelty Karjaanjoen vesistön kannalta tärkeimmät toimenpidekokonaisuudet seuraavalle kuudelle vuodelle. Kaikki ei tule tänä aikana valmiiksi, mutta hyvään alkuun päästään. ”On uskomattoman hienoa, että pääsemme nyt aloittamaan käytännön rakentamistyöt. Raaseporin kaupunki on tehnyt valtavan hienoa työtä asian edistämiseksi” – toteaa toiminnanjohtaja Jaana Pönni, LUVYsta. 

Lisätietoja

Piia Nordström, vastaava katupäällikkö, Raaseporin kaupunki, puh. 019 289 3852,Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jaana Pönni, toiminnanjohtaja, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö, puh. 050 575 1738,Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Like it? Share it!