Omppuhylly

Omppuhylly

Kaikki lapset tarvitsevat kirjoja, mutta kaikki kirjat eivät sovi kaikille lapsille. Tammisaaren kirjaston lastenosastolla on sitä varten nk. omppuhylly. Omppuhyllyn median kohteina ovat ensi kädessä lapset ja aikuiset, jotka jollain tavoin kohtaavat toimintarajoitteita arkipäivässä. Kirjat sopivat myös hyvin monikielisille lapsille ja niille, jotka opettelevat uutta kieltä, esim. maahanmuuttajat. Puhumaan opettelevat pikkulapset saavat myös iloa hyllyn tarjonnasta
dav

Tammisaaren omppuhyllyssä on mm. selkokirjoja lapsille ja nuorille, koskettelukirjoja, viittomilla kuvailevia kirjoja, kirjoja ja pelejä ääntämisen harjoitteluun, kuvasanakirjoja sekä selkokirjoja, joissa on mukana CD. Mukana on myös loru- ja aapiskirjoja, koska ne ovat hyvää kielenharjoitusta. Suomen– ja ruotsinkielisiä medioita on yhteensä noin 400. Aineistosta on myös saatavilla luettelon käsittävä esite sekä lisää vihjeitä samasta teemasta.

Omppuhyllyn suomenkielinen aineisto verkkokirjastossa

Omena on tiedon ja uteliaisuuden symboli. Ensimmäinen omppuhylly koottiin Ruotsissa, Härnösandin kirjastossa, yhteistyössä Lontoon kirjaston Library of the Handicapped Child kanssa. Se on vammaisten lasten erikoiskirjasto, jota rahoitetaan kirjailija Enid Blytonin varoin.

Omppuhyllyjä on tällä hetkellä useissa kirjastoissa Ruotsissa ja viime vuosina niitä on alkanut ilmestyä myös Suomen kirjastoihin. Kaikki ovat erinäköisiä, mutta ajatus on sama: Omppuhyllyllä on kirjoja lapsille ja lapsista, joilla on toimintarajoitteita ja lukihäiriöitä.