Jätevesien käsittely Raaseporin haja-asutusalueilla
Haja-asutusalueella sijaitsevan kiinteistösi jätevesien asianmukainen käsittely kannattaa. Sen ansiosta kaivovesi pysyy puhtaana ja lähijärvesi kuormitus vähenee, jolloin sen virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat.
Viemäriverkostoon kuulumattoman kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava, että jätevedet käsitellään vaatimusten mukaisesti. Jäteveden käsittelystä ja puhdistusvaatimuksista säädetään ympäristönsuojelulaissa (527/2014) ja valtioneuvoston asetuksessa talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (157/2017). Kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä on suunniteltava ja rakennettava ja sitä on ylläpidettävä siten, että perustason puhdistusvaatimus täyttyy.
Kiinteistöltä pitää löytyä kirjallinen selvitys jätevesijärjestelmästä sekä sen käyttö- ja huolto-ohjeet. Selvitys voi olla vapaasti muotoiltu, tai voit käyttää valmista lomaketta, joka löytyy täältä. Kaikki vaaditut tiedot on kuitenkin oltava mukana. Selvitys ja huolto-ohjeet säilytetään kiinteistöllä. Selvitykset ei tarvitse toimittaa ympäristötoimistoon! Pyydämme ne nähtäväksi tarvittaessa.
Jätevesijärjestelmän uusiminen
Mikäli puhdistusvaatimukset eivät kiinteistön osalta täyty, kiinteistön jätevesijärjestelmä olisi pitänyt kunnostaa 31.10.2019 mennessä, jos;
- rakennus sijaitsee enintään 100 metriä vesistöstä tai merestä
- kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella.
Voit tarkistaa sijaitseeko talosi suojavyöhykkeen sisällä Suomen ympäristökeskuksen karttapalvelusta (linkki tässä — suurenna).
Poikkeaminen käsittelyvaatimuksista
Järjestelmän kunnostamisesta voidaan myöntää poikkeus, jos kiinteistöllä muodostuvien jätevesien määrä on huomattavan pieni tai kunnostamiskustannukset ovat kohtuuttomia kiinteistön omistajalle. Löydät poikkeamislomakkeet tämän linkin takaa (klikkaa tekstiä).
Jätevesijärjestelmä on uusittava seuraavan peruskorjauksen yhteydessä
Jos puhdistuvaatimukset eivät kiinteistön osalta täyty MUTTA rakennus sijaitsee yli 100 metriä vesistöstä tai merestä eikä sijaitse vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä pitää saattaa kuntoon seuraavan suuren, rakennuslupaa vaativan, remontin yhteydessä.
Jätevesijärjestelmää ei tarvitse uusia, jos:
- kiinteistöllä on jo puhdistussäännökset täyttävä jätevesijärjestelmä (rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen)
- kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä
- kiinteistön omistaja on syntynyt ennen 9.3.1943 (ikävapautus ei koske vapaa-ajan asuntoja)
- kiinteistö liitetään viemäriverkostoon. Jos liittyminen on valmisteilla, haetaan lykkäystä järjestelmän uusimiseen.
Voit myös olla yhteydessä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n jätevesineuvojiin jos sinua mietityttää kiinteistösi jätevesijärjestelmän uudistaminen.
Jätevesijärjestelmän uusiminen

Jos suunnittelet vanhan jätevesijärjestelmän uusimista tai muuttamista, tarvitset toimenpideluvan rakennusvalvonnalta. Rakennusvalvonnan sivuilta löydät tarkemmat tiedot vaadituista dokumenteista. Vaadittu on mm. suunnitelma jätevesijärjestelmästä (lue lisää Linkki-projektin sivulla). Usein on helpointa pyytää jätevesisuunnittelijan apua, mutta suunnittelijan käyttö ei ole pakollista.
Raaseporissa on myös huomioitava KRAV-luokittelu
Rannikolla, saaristossa ja järvenrannoilla on käytössä tiukemmat vaatimukset. Vaatimukset kehitettiin projektiyhteistyössä Yrkeshögskolan Novian, Raaseporin ympäristötoimiston ja rakennusvalvonnan kanssa.
Projektissa luotiin karttapalvelu, jonka tavoitteena on selkeyttää jätevesisuunnittelua sekä toimenpidelupamenettelyä kiinteistönomistajia, jätevesisuunnittelijoita ja viranomaisia ajatellen.
Raasepori on jaettu viiteen vyöhykkeeseen, jotka perustuvat sijaintiin sekä jätevesikuormitusta vastaanottavan vesistön ekologiseen arvoon.
Jätevesivyöhykekartasta saa tietoa kunnan eri alueilla pätevistä puhdistustasovaatimuksista sekä arviointiperusteista koskien jätevesijärjestelmän valintaa. Lisätietoja KRAV-hankkeesta, sen luokittelusta ja jätevesivyöhykkeistä saa sekä yleisohjeesta että karttapalvelusta.
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö
Vesihuoltolain (119/2001) mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella sijaitseva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Lain tavoitteena on turvata hyvälaatuinen talousvesi sekä terveyden- ja ympäristönsuojelun kannalta asianmukainen viemäröinti. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi hakemuksesta myöntää kiinteistölle vesihuoltolain (119/2001) 11 §:ssä tarkoitetun vapautuksen liittämisvelvollisuudesta.
Seuraavista linkeistä löydät tietoa jätevesijärjestelmistä:
- Kiinteistön jätevesien käsittely – Ympäristöhallinnon verkkopalvelu
- Haja-asutuksen jätevesien käsittely, SYKEn puhdistamosivusto (www.vesi.fi -sivustot)
- Hajajätevesihankkeen neuvontamateriaali – LUVY ry
- Jätevesiopas – SVL ry
- Vesilaitosyhdistys – VVY
Yhteyshenkilö:
ympäristötarkastajat Cynthia Moed-Ring (puh. 019 289 2364) ja Monica Österblad (puh. 019 289 2368 )